Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pieczone nożki gęsie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

delikatne mięso z młodej gęsi

Pieczone nożki gęsie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone nożki gęsie

 

  • 2 nogi z młodej gęsi
  • 100 ml oleju
  • 10 ząbków czosnku
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pieczone nożki gęsie
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, dajemy 1 łyżkę jarzynki, 0,5 łyżeczki pieprzu, 1,5 łyżki przyprawy do drobiu, nieco soli,5 ziarene ziela angielskiego oraz 3-4 listka laurowe. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę - dodajemy do pozostałych przypraw i mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Mięso pieczemy w temp 180* przez ok, 90 minut. (Moje nóźki gęsie są pozbawione skórky, ponieważ zabijałam bardzo mlodą, kilkutygodniową gąskę, która jeszcze nie dała się oskubać, stąd też należało ściągnąć skórę, za to mięso było nadzwyczaj delikatne)
Pieczone nożki gęsie
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, daje
Pieczone nożki gęsie
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
Pieczone nożki gęsie
Mięso wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy
Pieczone nożki gęsie
Mięso pieczemy w temp 180* przez ok, 90 minut.