Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczone pałki na maśle z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To co bardzo lubię czyli minimalizm na talerzu i w wykonaniu. Wcale to nie znaczy że mamy jeść byle co i byle jak.

Pieczone pałki na maśle z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pałki na maśle z pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pałki na maśle z pieczarkami
Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim czyste i suche pałki. Następnie posypujemy solą i czarnym pieprzem, odstawiamy na 15 min do lodówki. Na patelni rozgrzewamy masło i opiekamy na nim mięso z każdej strony. Gdy będzie już ładne i rumiane możemy podlać kilkoma łyżkami wody i przykryć aby się dokładnie upiekły. Zdejmujemy mięso a na pozostałym tłuszczu smażymy oczyszczone pieczarki. Pod koniec gdy już odpruje woda możemy je lekko posolić. Należy jednak wcześniej sprawdzić jednego grzybka jaki mają smak. Sól z mięsa przedostanie się do tłuszczu i to może wystarczyć. Gdy pieczarki będą ładnie podpieczone ściągamy z patelni i podajemy z pałkami.
Pieczone pałki na maśle z pieczarkami
Umyte i oczyszczone pałki należy osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczone pałki na maśle z pieczarkami
Mięso opiekamy na rozgrzanym maśle aż będzie rumiane z każdej strony.
Pieczone pałki na maśle z pieczarkami
Do tego dania najlepiej nadają się małe pieczarki.
Pieczone pałki na maśle z pieczarkami
Smażymy je na tłuszczu jaki nam pozostał po mięsie.