Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone pałki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pałki z kurczaka zamarynowane w świeżych ziołach z czosnkiem i skórką cytrynową, a następnie upieczone z dodatkiem masła.

Pieczone pałki z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pałki z kurczaka

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 garści melisy cytrynowej
  • 1/2 garści świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pieczone pałki z kurczaka
Mięso umyć, przełożyć do miski. Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do szklaneczki. Dodać do niego posiekaną melisę i bazylię, skórkę cytrynową, zioła prowansalskie i wszystkie przyprawy. Wszystko wymieszać. Przygotowaną mieszanką dokładnie natrzeć mięso i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie mięso przełożyć do torebki do pieczenia. Na mięsie ułożyć kawałki masła. Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie mięso wysypać z woreczka do naczynia. Temperaturę zwiększyć do 200 stopni. Mięso piec dalej ok. 15-20 minut, aż się ładnie zrumieni.
Pieczone pałki z kurczaka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do szklaneczki.
Pieczone pałki z kurczaka
Mięso dokładnie pokryte przygotowaną mieszanką.
Pieczone pałki z kurczaka
Zamarynowane mięso przełożone do torebki do pieczenia.
Pieczone pałki z kurczaka
Zamknięta torebka z mięsem i masłem ułożona w naczyniu do zapiekania.