Sposób przygotowania:
Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze
Składniki marynaty przełożyć do miski i starannie wymieszać. Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć cienkie końcówki / nie będą potrzebne w tym daniu/. Mięso włożyć do miski z marynatą i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia piekarnik rozgrzać do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażyć polędwiczki z obu stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut bez przykrycia. Następnie naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika, przykryć je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawić na 5 minut. Po tym czasie mięso kroić na grube plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.
jaNina
anemon
Już kilka razy wykorzystywałam cydr do marynaty i bardzo mi odpowiada. Polecam.