anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujemy mięso, to następnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. Marynowane w cydrze polędwiczki są bardzo kruche i niezwykle soczyste.

Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze

 

  • wieprzowe polędwiczki – 2 szt.

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze
Składniki marynaty przełożyć do miski i starannie wymieszać. Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć cienkie końcówki / nie będą potrzebne w tym daniu/. Mięso włożyć do miski z marynatą i wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia piekarnik rozgrzać do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażyć polędwiczki z obu stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut bez przykrycia. Następnie naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika, przykryć je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawić na 5 minut. Po tym czasie mięso kroić na grube plastry i podawać z ulubionymi dodatkami. 
Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze
Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażyć polędwiczki z obu stron na dużym ogniu.

Tagi:

marynaty