Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Polędwiczka wieprzowa pieczona w cydrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dietetyczna wersja polędwiczki wieprzowej pieczonej w wytrawnym cydrze z czosnkiem i papryczka chilli jest ciekawym rozwiązaniem na letni upalny dzień

Polędwiczka wieprzowa pieczona w cydrze

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa pieczona w cydrze

 

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 2/3 szklanki cydru
  • gałązka rozmarynu
  • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
  • ½ łyżeczki ziaren Kolendy
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa pieczona w cydrze
Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Lekko ją solimy i pieprzymy. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy polędwiczkę ze wszystkich stron aż do zarumienienia. Do garnka wlewamy cydr, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chilli, ziarna kolendry i pieprzu i rozmaryn – gotujemy 2 minuty tak aby wydobyć aromaty z przypraw. Obsmażoną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy ją powstałą marynatą, rękaw zamykamy. Polędwiczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-25 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami