Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Filety z udźca kurczaka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W Internecie ruszyła akcja „Postaw się Putinowi jedz jabłka, pij cydr”, która zainicjowana przez wice naczelnego „Pulsu Biznesu” rozszerza swoje kręgi z minuty na minutę włączyłam się i Ja.

Filety z udźca kurczaka z jabłkami

Składniki:

Filety z udźca kurczaka z jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z udźca kurczaka z jabłkami
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i papryczkę chilli, podsmażamy aż cebula będzie miękka. Przekładamy cebulę na talerzyk. Na tej samej patelni podsmażamy aż do zarumienienia filety z udźca kurczaka, kiedy filety będą zarumienione dodajemy z powrotem cebulę i dodajemy 1/3 szklanki wody. Dusimy około 5 minut. Po tym czasie do mięsa i cebuli dodajemy pozostałe przyprawy, tj. liść laurowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, goździki i garam masalę wszystko razem podsmażamy około 15 minut. Kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy jogurt naturalny i pokrojone w plasterki jabłka, dusimy całość jeszcze 5 minut. Kurczaka podajemy posypanego świeżą, zieloną pietruszką (lub kolendrą) i popijamy schłodzonym cydrem