Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Stek z Sommerset wg Jasona

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Fantastyczne danie z kotletów wieprzowych , z jabłkami , podlane cydrem. Zdecydowanie polecam – smaczne , niespodziewana kompozycja smakowa

Stek z Sommerset  wg Jasona

Składniki:

Stek z Sommerset wg Jasona

 

  • 4 kotlety schabowe z kostką po 10 dag każdy
  • 2 cebule
  • 3-4 średnie jabłka
  • 2/3 szklanki Iris cider ( cydru irlandzkiego )
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 – 2 łyżki sosu Gravy ( lub sos mięsny w proszku )
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 – 2 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Stek z Sommerset wg Jasona
Kotlety obsmażyć na rumiano po 5 minut z każdej strony . Przełożyć do brytfanki . Posolić , popieprzyć . Cebule drobno usiekać i poddusić na tłuszczu od smażenia mięsa . Jabłka pokroić w grube plastry bez obierania i wycinania gniazd nasiennych . Dołożyć do podduszonej cebuli . Obsmażyć z obu stron . Chwilę dusić . Przełożyć cebulę i jabłka na steki . Na patelnię wlać cydr i dusić aż trochę odparuje. Sosem zalać mięso . Brytfankę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika . Piec pod przykryciem 30 minut. Zdjąć folię i piec przez 20 -30 minut aż mięso będzie miękkie i rumiane , a sos odparuje wystarczająco . Doprawić sosem Grevy. Jeśli trzeba można sos zagęścić odrobiną mąki .W wersji polskiej .Do natarcia mięsa użyć 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki papryki mielonej, 1 łyżeczkę curry, czosnek ( 2 mini kostki czosnkowe Knorra ), 2 łyżki sosu sojowego , 2 łyżki oliwy. Zalać piwem jabłkowym i zostawić na 12 godzin w lodówce . Obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki . Na tłuszczu ze smażenia zeszklić 3 usiekane w ,, piórka „ cebule , a potem lekko podsmażyć 2 duże jabłka pokrojone w grube plastry . Wlać marynatę i rozrobioną w 1 szklance wrzątku kostkę bulionu ( cielęcego ). Brytfankę zakryć folią aluminiową i dusić 1 godzinę . Odkryć folię . Dołożyć utarte na grubej tarce jarzynowej ½ dużego jabłka . Dusić jeszcze 30 minut .