Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pieczone skrzydełka z czosnkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Skrzydełka to fajna propozycja nie tylko na obiad, ale na niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi czy seans filmowy, ja polecam tym razem te w wersji pieczonej :D

Pieczone skrzydełka z czosnkiem i serem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone skrzydełka z czosnkiem i serem

 

  • 1 kg skrzydełek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ¼ startego sera parmezan (można użyć bursztynu lub pecorino)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone skrzydełka z czosnkiem i serem
Skrzydełka oczyszczamy, usuwamy lotki, kroimy je na pół, płuczemy i osuszamy. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy, przekręcamy każde na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu zarumienienia drugiej strony.

W misce łączymy ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i starty ser- mieszamy, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.

Upieczone skrzydełka przekładamy do miski z serem i czosnkiem i dokładnie pokrywamy mieszaniną skrzydełka – przekładamy je na talerz i serwujemy, smacznego :D
Pieczone skrzydełka z czosnkiem, serem
Skrzydełka oczyszczamy, usuwamy lotki, kroimy je na pół, płuczemy i osuszamy. Skrzydełka oprószamy solą i pieprzem.
Pieczone skrzydełka z czosnkiem, serem
Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po tym czasie skrzydełka wyjmujemy, przekręcamy każde na drugą stronę i wstawiamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu zarumienienia drugiej strony.
Pieczone skrzydełka z czosnkiem, serem
W misce łączymy ze sobą oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i starty ser- mieszamy, doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Upieczone skrzydełka przekładamy do miski z serem i czosnkiem i dokładnie pokrywamy mieszaniną skrzydełka – przekładamy je na talerz i serwujemy, smacznego :D

Tagi:

danie mięso