Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Pieczone udka z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zdradzam Wam sposób na przygotowanie faszerowanych udek. Mięso drobiowe jest najbardziej popularne, ponieważ jest delikatne i świetnie komponuje się z wieloma składnikami, które kuszą nie tylko wyjątkowym aromatem, ale i smakiem.

Pieczone udka z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone udka z pieczarkami

 

  • 7 udek kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy Gyros
  • 1 cebula
  • 1 kg pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone udka z pieczarkami

I

Pieczone udka z pieczarkami
Przygotowanie mięsa z udek kurczaka, wyjmujemy kość i doprawiamy przyprawami.

1. Udka myję, osuszam, usuwam kości ostrym nożem odcinam mięso od kości, zaczynając od szerszej części mięsa. Mięso doprawiam przyprawą gyros oraz solą.

II

Pieczone udka z pieczarkami
przygotowanie farszu do faszerowanie mięsa udek kurczaka.

Cebulę, czosnek obieram, drobno kroje i smażę na rozgrzanym oleju.
Do cebuli dodaję umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Po usmażeniu grzybami faszeruję udka, zwijam mięso tak żeby farsz znajdował się w środku.

III

Pieczone udka z pieczarkami
układanie udek w rękawie do pieczenia i pieczenie w piekarniku.

4. Udka układam w rękawie do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

IV

Pieczone udka z pieczarkami
do pozostałych grzybów dodajemy musztardę oraz ketchup.

5. Do grzybów, które nam zostały dodaję koncentrat pomidorowy oraz musztardę, chwilkę smażę i układam na dnie naczynia.
6. Na pieczarkach układam upieczone udka.

V

Pieczone udka z pieczarkami

7. Danie gotowe.
8. Smacznego.