VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Kruche, pieczone mięso sprawdzi się na każdym obiedzie. Imbir, sól czosnkowa i oliwa cytrynowa nadają mięsu ciekawego smaku.

Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu

Składniki:

Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu

 

  • 1 kg drobiowych udźców
  • Przyprawa do kurczaka
  • Słodka czerwona papryka
  • Sól czosnkowa
  • Pieprz
  • Imbir
  • Oliwa o smaku cytryny
  • Dodatkowo:
  • 150 g ryżu
  • 0,5 szklanki mrożonego groszku
  • 2 łyżeczki suszonej marchewki

Sposób przygotowania:

Pieczone udźce z nutą imbiru z dodatkiem ryżu
Udźce dokładnie myjemy i doprawiamy wszystkimi przyprawami, przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą czosnkową, imbirem i pieprzem.

Układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą o cytrynowym smaku. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie mięso pieczemy w 190*C przez 1 godzinę 10 minut.

Do udźców podajemy dodatek ryżu z groszkiem i marchewką. W garnku gotujemy 500 ml wody.

Delikatnie solimy i wsypujemy ryż, mrożony groszek i suszoną marchewkę.

Mieszamy i gotujemy do momentu wyparowania wody.