Sposób przygotowania:
Mieciutka pieczeń wołowa z pieczarkami
► Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, wyciąć błony i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Płaty mięsa oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem oraz papryką i każdy płat posmarować cienko musztardą.
► Mięso smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron. Następnie dodać cebulę z czosnkiem i razem jeszcze chwilę przesmażyć, podlać połową wina, przykryć przykrywką i dusić do miękkości około 2 - 3 godziny. Po odparowaniu wina stopniowo dolewać resztę, a później podlewać wodą.
► Mięso wyjąć z garnka i odstawić w ciepłe miejsce, wrzucić pieczarki i razem chwilę dusić. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i przyprawić do smaku solą, maggi i sosem worcestershire. Na koniec dodać do sosu śmietanę, koperek i włożyć do niego mięso.
► Mięso smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron. Następnie dodać cebulę z czosnkiem i razem jeszcze chwilę przesmażyć, podlać połową wina, przykryć przykrywką i dusić do miękkości około 2 - 3 godziny. Po odparowaniu wina stopniowo dolewać resztę, a później podlewać wodą.
► Mięso wyjąć z garnka i odstawić w ciepłe miejsce, wrzucić pieczarki i razem chwilę dusić. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i przyprawić do smaku solą, maggi i sosem worcestershire. Na koniec dodać do sosu śmietanę, koperek i włożyć do niego mięso.