Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Mieciutka pieczeń wołowa z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Na pieczeń wołową najlepszym mięsem jest udziec - pieczone mięso jest bardzo prostą i niewymagającą potrawą.

Mieciutka pieczeń wołowa z pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mieciutka pieczeń wołowa z pieczarkami

 

  • 1 kg. mięsa wołowego (z udźca)
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 1 cebula (pokroić w kostkę)
  • 3 ząbki czosnku (posiekać)
  • 200 g. pieczarek (pokroić w talarki)
  • 150 ml wina czerwonego (półsłodkie)
  • papryka słodka (mielona)
  • musztarda (sarebska)
  • sos worcestershire
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany
  • koperek (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Mieciutka pieczeń wołowa z pieczarkami
► Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, wyciąć błony i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Płaty mięsa oprószyć z obydwu stron solą, pieprzem oraz papryką i każdy płat posmarować cienko musztardą.

► Mięso smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc je z obu stron. Następnie dodać cebulę z czosnkiem i razem jeszcze chwilę przesmażyć, podlać połową wina, przykryć przykrywką i dusić do miękkości około 2 - 3 godziny. Po odparowaniu wina stopniowo dolewać resztę, a później podlewać wodą.

► Mięso wyjąć z garnka i odstawić w ciepłe miejsce, wrzucić pieczarki i razem chwilę dusić. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody i przyprawić do smaku solą, maggi i sosem worcestershire. Na koniec dodać do sosu śmietanę, koperek i włożyć do niego mięso.
Mieciutka Pieczeń Wołowa z Pieczarkami
Płaty przyprawić - posmarować cienko musztardą - mocno podsmażyć - podlać winem i przykryte dusić do miękkości.
Mieciutka Pieczeń Wołowa z Pieczarkami
Mięso umyć - wyciąć błony i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm.