Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mięso z udźca kurczaka marynowane w jogurcie z przyprawami w formie zrazów, to ciekawy pomysł na lekki obiad.

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą

Składniki:

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą

Marynata

Mięso

  • 6 kawałków udźca z kurczaka (bez kości)
  • sól
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 mała cebula

Sposób przygotowania:

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą

ETAP 1:

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą
Rozbite mięso przyprawiamy dokładnie solą

Kawałki mięsa lekko rozbijamy i solimy.

ETAP 2:

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą
Jogurt mieszamy z przyprawami i lubczykiem

Do jogurtu dodajemy imbir, paprykę, curry, czosnek granulowany i lubczyk. Mieszamy.

ETAP 3:

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą
Mięso z kurczaka wrzucamy do marynaty i mieszamy

Rozbite i przyprawione solą mięso przekładamy do jogurtowej marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (a najlepiej na całą noc).

ETAP 4:

Pieczone zrazy drobiowe z ogórkiem i cebulą
Na każdym kawałku mięsa kładziemy po kawałku ogórka i cebuli

Ogórki przekrawamy wzdłuż na pół, a cebulę dzielimy na 6 kawałków.

Na brzegu każdego kawałka mięsa kładziemy ogórka i cebulę, ciasno zwijamy (dla pewności można je zabezpieczyć nitką).

Gotowe zrazy układamy w naczyniu żaroodpornym razem z resztą marynaty, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Na 15 minut przed końcem pieczenia Otwieramy naczynie, by mięso się lekko zrumieniło.


Tagi:

mięso obiad