cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Pieczone winniczki w muszlach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przygotowanie jest dosyć czasochłonne - lecz bardziej ze względu na samo gotowanie w wywarze.

Pieczone winniczki w muszlach

Składniki:

Pieczone winniczki w muszlach

 

  • Porcja dla 2 osób

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone winniczki w muszlach

Jeśli mamy ślimaki świeżo zebrane, oto jak z nimi postąpić: przygotowanie winniczków do pieczenia


Ślimaki zagotowujemy w wodzie z tymiankiem i solą. Po zagotowaniu wody - na wolnym ogniu gotujemy przez 2 godziny. Masełko ucieramy z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, solą i bułką tartą. Wkładamy odrobinę tego farszu do muszki, wkładamy nogę z 1 - 2 ślimaków, zapełniamy masłem pod wierzch. Muszle układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez kilka minut.


Tagi:

tarta