slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pieczone żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne pieczone żeberka w marynacie słodko-słonej. Żeberka są proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Pieczone żeberka

Składniki:

Pieczone żeberka

 

  • ok. 500 g żeberek w paskach
  • marynata: 2 łyżki dżemu gruszkowego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka
Mięso myjemy, osuszamy. Składniki na marynatę mieszamy razem i nacieramy nią żeberka. Wkładamy żeberka do rękawa do pieczenia, dodajemy pozostałą marynatę i zamykamy rękaw. 

Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie rękaw z żeberkami wkładamy do blaszki i do nagrzanego piekarnika. 

Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.