Sposób przygotowania:
Gulasz Eli drobiowo dyniowyprzygotowanie składników
Dynię obrać ze skóry i pestek. Miąższ z dyni pokroić w dużą kostkę. na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i lekko obsmażyć dynię. Podlać dynię wodą, doprawić solą,pieprzem, imbirem do smaku i obgotować.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd
Mięso z udek opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić kurczaka w dużą kostkę.
przygotowanie gulaszu
Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i obsmażyć mięso kurczaka.
przygotowanie gulaszu cd
Do mięsa dodać cebulę, przyprawę prowansalską do kurczaka, słodką paprykę, czosnek granulowany i sól, pieprz do smaku, całość razem przesmażyć. Do gulaszu wlać sok z ogórków, uzupełnić wodą i dusić aż mięso będzie miękkie.
przygotowanie gulaszu cd
Do miękkiego mięsa dodać podgotowaną dynię i jeszcze chwilę razem dusić. Uważać żeby dynia się nie rozgotowała. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gulaszu i zagotować.
podawanie gulaszu
Ja podałam gulasz z ziemniakami i buraczkami z papryką własnej roboty.
Smacznego!