kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1288]

Pieczone żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne, pieczone żeberka w marynacie z coca - coli z dodatkiem warzyw. Polecam na obiad.

Pieczone żeberka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone żeberka

 

  • 1,40 kg żeberek
  • 1 szkl coca - coli
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka z czubkiem mąki

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka
Żeberka myjemy i wkładamy do miski, wlewamy coca - colę oraz dodajemy ketchup, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy. W międzyczasie obieramy marchewkę i myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę i czosnek obieramy z łusek. Cebulę kroimy w kosteczkę. 

Żeberka razem z marynatą i warzywami przekładamy do rękawa do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,40 minut. Następnie rękaw do pieczenia rozcinany i jeszcze dopiekamy przez 40 minut.

Sos : do garnka wlewamy wodę i przekładamy upieczone warzywa oraz wytworzony płyn, zagotowujemy W wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka z sosem, zagotowujemy 

Upieczone żeberka przekładamy na talerz i polewamy sosem.
Pieczone żeberka
Mięso dokładnie myjemy i wkładamy do miski.
Pieczone żeberka
Do żeberek dodajemy coca - colę, przyprawy i ketchup.
Pieczone żeberka
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę.
Pieczone żeberka
Do rękawa do pieczenia wkładamy : warzywa i żeberka z marynatą.