eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Warzywna zapiekanka Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam warzywną zapiekankę z ziemniaków, cukinii, pomidorów i cebuli. Całość zalałam sosem śmietanowo jajecznym.

Warzywna zapiekanka Eli

Składniki:

Warzywna zapiekanka Eli

warzywa

pozostałe składniki

przyprawy

Sposób przygotowania:

Warzywna zapiekanka Eli

przygotowanie składników

Warzywna zapiekanka Eli
Podgotowane na parze ziemniaki pokroić w plastry.

Ziemniaki obrać, opłukać i podgotować na parze na pół miękko. Podgotowane ziemniaki pokroić w grube plastry.

przygotowanie składników cd

Warzywna zapiekanka Eli
Opłukane i osuszone pomidory pokroić w plastry.

Pomidory opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.

przygotowanie składników cd

Warzywna zapiekanka Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w plastry.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w plastry.

przygotowanie składników cd

Warzywna zapiekanka Eli
Opłukane i osuszone cukinie pokroić w plastry.

Cukinie opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem i odkroić końcówki. Pokroić cukinie w plastry.

przygotowanie składników cd

Warzywna zapiekanka Eli

Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie składników cd

Warzywna zapiekanka Eli

Śmietanę, jajka, mleko i mąkę wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową.

przygotowanie zapiekanki

Warzywna zapiekanka Eli

Ziemniaki i cukinię oprószyć solą i pieprzem. W naczyniach do zapiekania układać pionowo plastry ziemniaków, cukinii, pomidora, ziemniaków, cukinii i cebuli. Całość powtarzać do wyczerpania składników.

przygotowanie zapiekanki cd

Warzywna zapiekanka Eli

Przygotowane warzywa zalać masą jajeczno śmietanową.

przygotowanie zapiekanki cd

Warzywna zapiekanka Eli

Górę zapiekanek posypać tartym serem. Zapiekanki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. piec zapiekankę około godziny.

Smacznego!