Sposób przygotowania:
Warzywna zapiekanka Eliprzygotowanie składników
Ziemniaki obrać, opłukać i podgotować na parze na pół miękko. Podgotowane ziemniaki pokroić w grube plastry.
przygotowanie składników cd
Pomidory opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w plastry.
przygotowanie składników cd
Cukinie opłukać,osuszyć papierowym ręcznikiem i odkroić końcówki. Pokroić cukinie w plastry.
przygotowanie składników cd
Ser żółty gouda zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie składników cd
Śmietanę, jajka, mleko i mąkę wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i gałką muszkatołową.
przygotowanie zapiekanki
Ziemniaki i cukinię oprószyć solą i pieprzem. W naczyniach do zapiekania układać pionowo plastry ziemniaków, cukinii, pomidora, ziemniaków, cukinii i cebuli. Całość powtarzać do wyczerpania składników.
przygotowanie zapiekanki cd
Przygotowane warzywa zalać masą jajeczno śmietanową.
przygotowanie zapiekanki cd
Górę zapiekanek posypać tartym serem. Zapiekanki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C góra - dół. piec zapiekankę około godziny.
Smacznego!