Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pieczone żeberka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo smaczne żeberka upieczone w rękawie i podane z sosem, najlepiej smakują z ziemniakami lub kaszą.

Pieczone żeberka w sosie własnym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone żeberka w sosie własnym

 

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka w sosie własnym
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Posypujemy obficie przyprawą do żeberek i odstawiamy na pół godziny. Następnie wkładamy je do rękawa do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przelewamy do rondelka sos, który wytopił się podczas pieczenia. Dodajemy śmietanę oraz mąkę rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i polewamy żeberka.  
Pieczone żeberka w sosie własnym
Mięso oczyszczamy i posypujemy odficie przyprawą
Pieczone żeberka w sosie własnym
Wkładamy żeberka do rękawa i pieczemy około godzinę
Pieczone żeberka w sosie własnym
Przelewamy do rondelka sos z rękawa, dodajemy śmietanę