WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 830]

Pieczone żeberka z winem i miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, miękkie i soczyste żeberka pieczone w marynacie z czerwonym wytrawnym winem i miodem.

Pieczone żeberka z winem i miodem

Składniki:

Pieczone żeberka z winem i miodem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone żeberka z winem i miodem

Mięso

Pieczone żeberka z winem i miodem
Żeberka najpierw posypujemy przyprawami.

Żeberka myjemy i kroimy na porcje. Przekładamy do miski, lekko solimy i posypujemy przyprawą do żeberek. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.

Wino

Pieczone żeberka z winem i miodem
Żeberka zalewamy winem i odstawiamy na noc.

Wino czerwone, wytrawne mieszamy z olejem i miodem. Polewamy żeberka i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia żeberka obsmażamy najpierw na patelni.

Cebula

Pieczone żeberka z winem i miodem
Cebulę kroimy na kawałki i pieczemy z żeberkami.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego i lekko posypujemy solą i pieprzem. Na niej układamy żeberka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Pieczenie

Pieczone żeberka z winem i miodem
Żeberka zapiekamy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę.

Żeberka pieczemy w 200 stopniach ok pół godziny, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejną godzinę.