anetkamisia

anetkamisia

Kucharz
[Przepisów: 27]

Pieczone ziemniaki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Porcja na około 6 osób...

Pieczone ziemniaki

Składniki:

Pieczone ziemniaki

 

  • 6 dużych ziemniaków,
  • 100 ml mleka,
  • 200 g serka homogenizowanego o smaku czosnkowo-ziołowym,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 4 plasterki bekonu,
  • 2 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 70 g startego sera

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki
Umyć ziemniaki, ponakłuwać ich skórki. Podgotować przez 20 minut na parze. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Ułóż ziemniaki na blaszce i piecz około 40 minut aż będą miękkie , z chrupiąca skórką. Odstaw aby przestygły. Przekrój ziemniaki na pół i uważają by nie uszkodzić łupinek wydrąż miąższ do miski. Dodaj mleko i utrzyj na gładką masę, domieszaj serek i szczypiorek. Następnie podsmaż na patelni bekon i pokrój w paseczki. Zmieszaj bekon z masą i dopraw. Nakładaj do łupin ziemniaków. Ułóż na blaszce posyp serem. Wstaw do piekarnika na około 10 minut, aby ser nabrał brązowego koloru.