Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem
Ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Każdy ziemniak nacinamy do 3/4 głębokości w ostępach około 3-5 mm. 3 ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. kilka gałązek koperku dzielimy na mniejsze gałązki. Twarde masło kroimy w plastry wielkości nacięć - ja użyłam obierka do warzyw by były cieniutkie. Do nacięć w ziemniakach wkładamy na zmianę masło z koperkiem i czosnek. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą morską oraz przyprawą do ziemniaków. Układamy pomiędzy 2 ząbki czosnku w łupkach oraz kilka gałązek świeżego koperku. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Smacznego.
Nina W.
Konczi
Koniecznie przygotuj je na obiadek - są pyszne !