Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Proste w przygotowaniu i smaczne, zawsze cieszą się powodzeniem kiedy serwuję je najbliższym. Polecam również od święta ;-)

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem
Ziemniaki w mundurkach dokładnie myjemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Każdy ziemniak nacinamy do 3/4 głębokości w ostępach około 3-5 mm. 3 ząbki czosnku obieramy i kroimy w plasterki. kilka gałązek koperku dzielimy na mniejsze gałązki. Twarde masło kroimy w plastry wielkości nacięć - ja użyłam obierka do warzyw by były cieniutkie. Do nacięć w ziemniakach wkładamy na zmianę masło z koperkiem i czosnek. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą morską oraz przyprawą do ziemniaków. Układamy pomiędzy 2 ząbki czosnku w łupkach oraz kilka gałązek świeżego koperku. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Smacznego.
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem
ziemniaki myjemy dokładnie szczoteczką i nacinamy
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem
przygotowujemy czosnek koperek i masło do nadziania ziemniaków
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem
ziemniaki nadziewamy masłem i koperkiem oraz czosnkiem
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem
ziemniaku układamy w naczyniu do pieczenia oprószamy przyprawą i dodajemy koperek i czosnek - pieczmy