Sposób przygotowania:
Pieczony boczek marynowany w przyprawie gyros
Boczek umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać przyprawę do gyrosa i sól i natrzeć nim dokładnie cały boczek ( na dno blaszki można trochę przyprawy nasypać ). Boczek masować około 3 minut a potem ułożyć na nim plastry cebuli i posypać majerankiem.
Boczek przekroić wzdłuż na pół ( ja zapomniałam i przekroiłam dopiero przed pieczeniem ).
Tak przygotowany boczek zakryć folią spożywczą i wstawić razem z blaszką do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie zdjąć zabezpieczenie i piec boczek 3 - 3,5 godziny w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić a potem przechowywać w lodówce.
Boczek przekroić wzdłuż na pół ( ja zapomniałam i przekroiłam dopiero przed pieczeniem ).
Tak przygotowany boczek zakryć folią spożywczą i wstawić razem z blaszką do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie zdjąć zabezpieczenie i piec boczek 3 - 3,5 godziny w 150 stopniach.
Upieczony wystudzić a potem przechowywać w lodówce.