monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Pieczony boczek z chrupiąca skórką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczony boczek ma chrupiącą skórką idealnie nadaje się na kanapkę .Jest mięciutki i piękne pachnie przyprawami .Mój bardzo go lubi.

Pieczony boczek z chrupiąca skórką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony boczek z chrupiąca skórką

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek z chrupiąca skórką
Boczek opłukać wytrzeć ,skórkę boczku naciąć ostrym nożem w kratkę .W moździerzu utrzeć ziele angielskie z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę .Boczek natrzeć sola, pieprzem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i utartym w moździerzu zielem angielskim z listkiem .Osypać majerankiem i cząbrem. Gotowy boczek przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego skórką do góry. Pieczemy w 180 C aż skórka ładnie się ze złoci .
Pieczony boczek z chrupiąca skórką
Skurkę trzeba ponacinać nozem robiąc na niej kratkę
Pieczony boczek z chrupiąca skórką
Boczek natarty z kazdej ztrony przyprawami