przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pieczony boczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobrze doprawiony, pieczony boczek to naprawdę niebo w gębie!

Pieczony boczek

Składniki:

Pieczony boczek

 

  • około 1,20 kg surowego
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 listki laurowe,
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa
  • 3 łyżki majeranku,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Pieczony boczek
W końcu odważyłam się sama upiec boczek i o dziwo -udał się wyśmienicie. Zainspirowałam się przepisem Bereniki z bloga mojkulinarnypamietnik.blogspot.com. Pierwsze co robimy to przygotowujemy marynatę : obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy, zioła oraz oliwę. Mieszamy to starannie. powstałą w ten sposób masą smarujemy mięso z każdej strony. Odstawiamy tak przygotowany boczek na noc do lodówki.Rano wyciągamy mięso i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Nie musimy smarować blaszki lub naczynia w którym będziemy piec nasz boczek, ponieważ wystarczy same mięso i oliwa z marynaty.Tak przygotowany boczek jest bardzo aromatyczny, dobrze przyprawiony. Z pewnością nie będzie mdły. Super smakuje zarówno na ciepło , jak i na zimno.