Sposób przygotowania:
Pieczony boczek
W końcu odważyłam się sama upiec boczek i o dziwo -udał się wyśmienicie. Zainspirowałam się przepisem Bereniki z bloga mojkulinarnypamietnik.blogspot.com. Pierwsze co robimy to przygotowujemy marynatę : obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy, zioła oraz oliwę. Mieszamy to starannie. powstałą w ten sposób masą smarujemy mięso z każdej strony. Odstawiamy tak przygotowany boczek na noc do lodówki.Rano wyciągamy mięso i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Nie musimy smarować blaszki lub naczynia w którym będziemy piec nasz boczek, ponieważ wystarczy same mięso i oliwa z marynaty.Tak przygotowany boczek jest bardzo aromatyczny, dobrze przyprawiony. Z pewnością nie będzie mdły. Super smakuje zarówno na ciepło , jak i na zimno.