Sposób przygotowania:
Pieczony dorsz z aromatycznym masłemETAP 1:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Filety z dorsza opłukać, starannie osuszyć, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny.
ETAP 2:
Cebulę, czosnek i szynkę parmeńską bardzo drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Wymieszać z miękkim masłem, mielonymi migdałami, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.
ETAP 3:
Na patelni rozgrzać olej, włożyć filety i smażyć 4 minuty, następnie przewrócić je i smażyć z drugiej strony przez 1 minutę. Patelnię zdjąć z ognia, a rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na filetach rozsmarować wcześniej przygotowane masło.
ETAP 4:
Naczynie z dorszem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2-3 minuty.