migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Z warzywniaczka zerwałam ostatnie malutkie cukinie. W lodówce miałam dorsza. Wrzuciłam wszystko na blaszkę,doprawiłam i zapiekłam w piekarniku. I tak powstał ten pyszny obiadek.

Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso

 

  • 700 g filetów z dorsza
  • 500 g malutkich cukinii
  • sól ziołowa majeranek
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • olej rzepakowy
  • ser żółty do posypania
  • pesso pszenno-kukurydziane

 

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso
Filety dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą ziołową i odrobiną majeranku. Odstawić do lodówki na godzinkę. Małe cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, większe sztuki przekroić na pół. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby oraz cukinie. Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Pod koniec pieczenia kawałki dorsza posypać startym serem, ja posypałam nie dużo więc ser sam się od razu rozpuścił. Gotową rybkę podałam z cukinkami i pesso.
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso
Etap 1 Filety dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą ziołową i odrobiną majeranku.
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso
Etap 2 Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby oraz cukinie. Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso
Etap 3 Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i zapiekać 40 minut.