zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczony dorsz w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

dorsz podsmażany i pieczony w piekarniku

Pieczony dorsz w piekarniku

Składniki:

Pieczony dorsz w piekarniku

 

  • 1 kg dorsza atlantyckiego
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz w piekarniku
Dorsza umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawami. Odstawić rybę na co najmniej 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek ryby obtoczyć w mące i chwilkę smażyć z obu stron. Następnie rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podawać na ciepło.