iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Książka Kucharska: Ksiązka kucharska - Dania z ryb bez ości

Dorsz z pikantną salsą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny pieczony dorsz z salsą pikantną z truskawek i chilli

Dorsz z pikantną salsą

Składniki:

Dorsz z pikantną salsą

 

  • 1 szt dorsz,
  • 6 szt truskawki,
  • 1/2 szt limonka,
  • 1/4 szt papryczka chilli,
  • 1 cm imbir,
  • 2 łyżki sos sojowy,
  • 1 łyżka miód płynny,
  • 1 łyżka olej,
  • koperek,
  • kolendra

 

Sposób przygotowania:

Dorsz z pikantną salsą
Filet opłukac osuszyć paierowym recznikiem  .Imbir śieży  ok 1 cm drobno posiekać wymieszać z miodem płynnym ,sosem sojowym,i olejem lub oliwą  . W taką  marynatę włożyć rybę . Odstawić na 10 min  w chłodne miejsce .Robimy salsę .Truskawki myjemy ,odcinamy zielone części kroimy w kosteczkę ,dodajemy sok z limonki z ok 1/2 sztuki .Kolendrę ,koperek myjemy suszymy siekamy dodajemy do salsy .Mały kawałek chilli siekamy i także dodajemy do salsy Rybę wyciągamy z marynaty i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach ok 10 min . Gotowa rybę podajemy z salsą i z sałatką z roszponki .Rozszpunke kropimy oliwą i solą morską doprawiamy

Tagi:

sosy dorsz