kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 875]

Pieczony dorsz z dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną pieczoną rybkę z dynią. Farsz zrobiłam z tartej dyni, papryki, cebuli i czosnku oraz przypraw. Polecam.

Pieczony dorsz z dynią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczony dorsz z dynią

 

  • 20 dag dorsza
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 100 gram czerwonej papryki
  • 60 gram obranej dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • sól - do oprószenia
  • biały pieprz - do oprószenia
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 małe gałązki zielonego koperku
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz z dynią
Filet z dorsza kroimy na dwie równe części, oprószamy z obu stron solą i białym pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. 

Czerwoną cebulą obieramy z łusek i kroimy w plasterki a następnie na pół. Rozdzielamy na mniejsze części. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Czerwoną paprykę myjemy i kroimy w długie słupki. Dynię ścieramy na tarce jarzynowej.

Dynię i pokrojone warzywa dzielimy na 2 równe części. 

Folię aluminiową dzielimy na 2 części.

Filety rybne przekładamy na folię aluminiową. Na każdy filet kładziemy połowę startej dyni, paprykę, cebulę i czosnek, oprószamy solą i pieprzem. 
Rybę zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odcinamy górną część folii i ponownie wstawiamy i pieczemy jeszcze przez 10 minut. 

Przed podaniem dekorujemy zielonym koperkiem.  
Pieczony dorsz z dynią
Filety rybne kładziemy na folii aluminiowej.
Pieczony dorsz z dynią
Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Pieczony dorsz z dynią
Warzywa kroimy w kosteczkę, paseczki i w półtalarki.
Pieczony dorsz z dynią
Na filet wykładamy startą dynię i paseczki papryki.
Pieczony dorsz z dynią
Następnie układamy czerwoną cebulę i posypujemy czosnkiem.