kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny gulasz z dynią, marchewką i cebulą dymką. Mięso razem z warzywami upiekłam w piekarniku. Upieczone mięso przełożyłam do garnka i zrobiłam sos. Polecam.

Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami

Na gulasz :

  • 20 dag piersi kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 20 dag obranej że skórki dyni
  • 1 dymka z szczypiorkiem
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Na sos:

  • 3 / 4 szklanki wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 mililitra zimnej wody
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami, mieszamy i odstawiamy.

W międzyczasie obieramy i myjemy marchewki, kroimy w kosteczkę. Cebulę dymkę czyścimy i myjemy, kroimy w talarki. Dynię kroimy w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa i mięso wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.

Upieczone mięso z warzywami przekładamy do garnka i dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy.

W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka, zagotowujemy.

Na samym końcu dodajemy śmietankę.
Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami
Obrane i umyte marchewki kroimy w kosteczkę, cebulę dymkę w talarki.
Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami
Obraną i oczyszczoną dynię kroimy w kostkę.
Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami
Pokrojone mięso posypujemy przyprawami i mieszamy.
Gulasz z piersi kurczaka z dynią i warzywami
Pokrojoną pierś z kurczaka i warzywa wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy.