Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, tanie, a zarazem bardzo smaczne danie na bazie ziemniaków. Zamiast jogurtu naturalnego można dodać kwaśną śmietanę.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 12-13 minut, licząc od momentu wrzenia. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w plasterki.

Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i lekko szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki oraz serek mascarpone i podsmażamy przez chwilę.

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny, przyprawę do ziemniaków, pieprz oraz ser żółty pokrojony w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy.

Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, następnie połowę pieczarek z cebulą, na nich połowę masy z serem. Jeszcze raz powtarzamy wszystkie warstwy.

Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 12-13 minut, licząc od momentu wrzenia.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Dodajemy pieczarki oraz serek mascarpone i podsmażamy przez chwilę.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny, przyprawę do ziemniaków, pieprz oraz ser żółty pokrojony w drobną kostkę.