Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 12-13 minut, licząc od momentu wrzenia. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w plasterki.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i lekko szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki oraz serek mascarpone i podsmażamy przez chwilę.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny, przyprawę do ziemniaków, pieprz oraz ser żółty pokrojony w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy.
Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, następnie połowę pieczarek z cebulą, na nich połowę masy z serem. Jeszcze raz powtarzamy wszystkie warstwy.
Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i lekko szklimy cebulę. Dodajemy pieczarki oraz serek mascarpone i podsmażamy przez chwilę.
Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny, przyprawę do ziemniaków, pieprz oraz ser żółty pokrojony w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy.
Niewielkie naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, następnie połowę pieczarek z cebulą, na nich połowę masy z serem. Jeszcze raz powtarzamy wszystkie warstwy.
Wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
kasia900