Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pełnoziarnisty makaron zapieczony z pomidorami, przecierem pomidorowym, mięsem mielonym, cukinią i dużą ilością sera. Wspaniała i sycąca zapiekanka, która posmakuje całej rodzinie. Taki obiad rozgrzeje i nasyci w zimne dni.

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem

 

  • 200 g makaronu pełnoziarniste penne (rurki)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 100 g mini pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • 2 kule mozzarelli
  • 2 duże pomidory
  • 2 łyżki startego na dużych oczkach żółtego sera
  • sól i świeżo zmielony pieprz czarny
  • ew. olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem

Przygotowanie warzyw:

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem
Pokrojone warzywa potrzebne do przygotowania zapiekanki

Pieczarki oczyścić, zostawić w całości. Pomidora pokroić w plasterki, cukinię w kostkę.

Przygotowanie mięsa:

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem
Farsz z mięsa i przecieru pomidorowego do zapiekanki

Mięso obsypać przyprawą włoską i smażyć przez 5 minut (ja smażyłam bez tłuszczu). Zalać przecierem pomidorowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić przez 5 minut na wolnym ogniu.

Przygotowanie zapiekanki:

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem
Ugotowany makaron i porwana mozzarella w naczyniu

Ugotowany al'dente makaron ułożyć w dwóch mniejszych lub jednym dużym naczyniu do zapiekania. Wysypać porwane 1,5 kulki mozzarelli.

Pieczenie zapiekanki:

Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsem
Zapiekanka makaronowa z mięsem przed upieczeniem

Wyłożyć cukinię, następnie pieczarki. Posypać połową żółtego sera. Wyłożyć mięso, ułożyć plasterki pomidorów. Posypać pozostałym żółtym serem i mozzarellą. Zapiekać przez 25 minut w 190 stopniach. Smacznego!