Sposób przygotowania:
Pomidorowa zapiekanka makaronowa z mięsemPrzygotowanie warzyw:
Pieczarki oczyścić, zostawić w całości. Pomidora pokroić w plasterki, cukinię w kostkę.
Przygotowanie mięsa:
Mięso obsypać przyprawą włoską i smażyć przez 5 minut (ja smażyłam bez tłuszczu). Zalać przecierem pomidorowym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić przez 5 minut na wolnym ogniu.
Przygotowanie zapiekanki:
Ugotowany al'dente makaron ułożyć w dwóch mniejszych lub jednym dużym naczyniu do zapiekania. Wysypać porwane 1,5 kulki mozzarelli.
Pieczenie zapiekanki:
Wyłożyć cukinię, następnie pieczarki. Posypać połową żółtego sera. Wyłożyć mięso, ułożyć plasterki pomidorów. Posypać pozostałym żółtym serem i mozzarellą. Zapiekać przez 25 minut w 190 stopniach. Smacznego!