Sposób przygotowania:
Pieczony dorsz z oregano
Dorsza myjemy ( najlepiej pod bieżącą wodą ) i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. W międzyczasie cytrynę wkładamy do gorącej wody i parzymy przez chwilę. Wyciągamy z wody i kroimy 4 plasterki z reszty
cytryny wyciskamy sok, skrapiamy rybę. Listki oregano myjemy i wkładamy do moździerza, dolewamy olej i ucieramy. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Odsączonego z wody dorsza kroimy na 2 części i posypujemy przyprawami.
Na folię aluminiową posmarowaną olejem kładziemy dzwonki dorsza. Do środka dorsza wkładamy utarte oregano, czosnek, plasterki cytryny. Dorsza zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
cytryny wyciskamy sok, skrapiamy rybę. Listki oregano myjemy i wkładamy do moździerza, dolewamy olej i ucieramy. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Odsączonego z wody dorsza kroimy na 2 części i posypujemy przyprawami.
Na folię aluminiową posmarowaną olejem kładziemy dzwonki dorsza. Do środka dorsza wkładamy utarte oregano, czosnek, plasterki cytryny. Dorsza zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut.
Rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.