kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Pieczony dorsz z oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pysznego, pieczonego dorsza z oregano, cytryną i czosnkiem. Polecam na obiad z ziemniakami lub kolację.

Pieczony dorsz z oregano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony dorsz z oregano

 

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz z oregano
Dorsza myjemy ( najlepiej pod bieżącą wodą ) i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. W międzyczasie cytrynę wkładamy do gorącej wody i parzymy przez chwilę. Wyciągamy z wody i kroimy 4 plasterki z reszty 

cytryny wyciskamy sok, skrapiamy rybę. Listki oregano myjemy i wkładamy do moździerza, dolewamy olej i ucieramy. Czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Odsączonego z wody dorsza kroimy na 2 części i posypujemy przyprawami.

Na folię aluminiową posmarowaną olejem kładziemy dzwonki dorsza. Do środka dorsza wkładamy utarte oregano, czosnek, plasterki cytryny. Dorsza zawijamy w folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. 

Rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 minut.
Pieczony dorsz z oregano
Umytego dorsza przekładamy na cedzak i odsączamy.
Pieczony dorsz z oregano
W moździerzu ucieramy olej i umyte listki oregano.
Pieczony dorsz z oregano
Obrany czosnek kroimy w kosteczkę, cytryne kroimy w plasterki.
Pieczony dorsz z oregano
Do środka dorsza wkładamy plasterki cytryny, czosnek i oregano.

Tagi:

ryba dorsz