ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z ciasta francuskiego paszteciki to szybko, łatwo przygotowane do barszczu czerwonego czy rosołu.

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

 

  • ciasto francuskie nie mrożone 2 opakowania,
  • jajka 1 sztuka,
  • pieczarki 60 dag,
  • cebula 1 sztuka,
  • olej rzepakowy 5 łyżek,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • kiszona kapusta 70 dag,
  • cukier 1 łyżka,
  • olej 1 łyżka,
  • kostka rosołowa grzybowa 1 sztuka,
  • tarta bułka 2 łyżki,
  • kmin rzymski czarny 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

ETAP 1:

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami
Kapusta z cukrem i olejem jest lepsza w smaku.

Kiszoną kapustę drobno pokroić do garnka, dodać cukier, olej, kostkę grzybową, zalać wodą do przykrycia kapusty i gotować do miękkości, woda powinna dużo odparować.

ETAP 2:

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami
Zamiast pieczarek można użyć podgrzybki, boczniaki.

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojone pieczarki, pieprz mielony i usmażyć do odparowania wody.

ETAP 3:

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami
Tarta bułka wchłonie nadmiar wywaru i farsz jest zwarty.

Do grzybów dodać ugotowaną kapustę, podsmażyć z 2 minuty, dodać tartej bułki i wymieszać.

ETAP 4:

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

Ciasta francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia i delikatnie je rozwałkować, posmarować pędzelkiem po całości roztrzepanym jajkiem, i rozsmarować farsz.

ETAP 5:

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

Ciasno zwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem na porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim.

ETAP 6:

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

Piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut.