Sposób przygotowania:
Galareta z kurczaka
Umyte mięso zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny, solimy i dodajemy ziele angielskie. Dodajemy również obrane warzywa i gotujemy całość przez około godzinę. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Odmierzamy litr wywaru i przecedzamy go przez sito. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Marchewkę kroimy w kostkę, kurczaka obieramy dokładnie z kości. Wrzucamy do filiżanek razem z groszkiem oraz posiekaną natkę pietruszki i zalewamy wywarem.
Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Odmierzamy litr wywaru i przecedzamy go przez sito. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Marchewkę kroimy w kostkę, kurczaka obieramy dokładnie z kości. Wrzucamy do filiżanek razem z groszkiem oraz posiekaną natkę pietruszki i zalewamy wywarem.
Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.