Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Galareta z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekka galareta z mięsem z udek kurczaka, podana z kawałkami gotowanej marchewki oraz zielonego groszku.

Galareta z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galareta z kurczaka

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • zielona część pora
  • 1 łyżka ziarenek ziela angielskiego
  • 3/4 puszki groszku
  • 20 gram żelatyny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Galareta z kurczaka
Umyte mięso zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zbieramy szumowiny, solimy i dodajemy ziele angielskie. Dodajemy również obrane warzywa i gotujemy całość przez około godzinę. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Odmierzamy litr wywaru i przecedzamy go przez sito. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.

Marchewkę kroimy w kostkę, kurczaka obieramy dokładnie z kości. Wrzucamy do filiżanek razem z groszkiem oraz posiekaną natkę pietruszki i zalewamy wywarem.

Zostawiamy do przestygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galareta z kurczaka
Dodajemy również obrane warzywa i gotujemy całość przez około godzinę.
Galareta z kurczaka
Odmierzamy litr wywaru i przecedzamy go przez sito. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia.
Galareta z kurczaka
Marchewkę kroimy w kostkę, kurczaka obieramy dokładnie z kości.
Galareta z kurczaka
Marchewkę kroimy w kostkę, kurczaka obieramy dokładnie z kości. Wrzucamy do filiżanek razem z groszkiem oraz posiekaną natkę pietruszki i zalewamy wywarem.