blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Pieczony karmazyn z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawdę polecam!

Pieczony karmazyn z sosem pieczarkowym

Składniki:

Pieczony karmazyn z sosem pieczarkowym

 

  • 80 dag filetów z karmazyna (lub innej ryby)
  • 1 duży ogórek sałatkowy
  • 1 mata cebula
  • 1 pojemnik śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki rosołu (instant)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • cząstki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pieczony karmazyn z sosem pieczarkowym
Rybę omyć, osuszyć, ułożyć w nasmarowanej tłuszczem formie do zapiekanek. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, posiekać. Połowę masła mocno schłodzić, utrzeć na wiórki. Filety posypać posiekaną cebulą i masie m. Piec 20 minut w temperaturze 17S°C.

2. W tym czasie umyć ogórek i pokroić go w plasterki o grubości pół centymetra.
Resztę tłuszcz rozgrzać w rondlu, podsmażyć plasterki ogórka. Zalać rosołem, gotować około dziesięciu minut na małym ogniu. Ogórki wyjąć delikatnie z wywaru łyżką cedzakową, ułożyć razem z rybą na półmisku, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Sos powstały podczas pieczenia ryby połączyć ze śmietaną (2 łyżki śmietany odłożyć) i wywarem z ogórków. Gotować 3-5 minut. Żółtko rozmącić z resztą śmietany, zaciągnąć sos (uwaga: po dodaniu żółtka sosu nie należy już gotować!). Kilka gałązek koperku odłożyć do dekoracji, resztę posiekać i dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać rybę na półmisku, danie udekorować plasterkami cytryny i całymi gałązkami koperku. Podawać z ziemniakami.