paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

Pieczony karp z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna potrawa na Wigilię

Pieczony karp z orzechami

Składniki:

Pieczony karp z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Pieczony karp z orzechami
Pietruszkę, płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy. Orzechy rozdrabniamy. Karpia myjemy dokładnie następnie ocieramy z nadmiaru wody. Smarujemy do oliwą i oprószamy sola oraz pieprzem. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego posypujemy odrobiną startego masła i pieczemy 25 min w 190C. W tym czasie bierzemy się za orzechy. Na patelni smażymy je ok 2 min do momentu zarumienienia. Następnie dodajemy 3 łyżki masła, smażymy chwilę i dodajmy odrobinę cukru ze śmietaną. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Po zdjęciu z gazu dodajmy natkę. Upieczonego karpia polewamy sosem z orzechami.

Tagi:

karp ryba