Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Pieczony kurczak w całości z papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne mięsko z chrupiącą skórką której nikt nie może się oprzeć

Pieczony kurczak w całości z papryką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony kurczak w całości z papryką

 

  • 1 kurczak świeży
  • 1 łyżka papryki słodkiej Prymat
  • 1 łyżeczka papryki ostrej Prymat
  • 2 łyżeczki soli
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak w całości z papryką
Tuszkę kurczaka umyć i osuszyć.Lekko skropić i natrzeć oliwą. Dokładnie kurczaka natrzeć przyprawami solą i papryką w środku i na zewnątrz .Zafoliować i wstawić do lodówki na kilka godzin. Kurczaka posadzić np. na słoiku od dżemu wypełnionym wodą, lub butelce z piwem.Postawić na blaszce I wstawić do piekarnika. Włączyć piekarnik na 200 stopni i piec tyle czasu ile waży.W czasie pieczenia zaglądać co jakiś czas i polewać na początku go zimną wodą, a później ściekającym z niego sokiem. Pieczenie liczyć od nagrzania się piekarnika.
Pieczony kurczak w całości z papryką
Na zdjęciu widoczny jest upieczony kurczak posadzony na słoiku z wodą
Pieczony kurczak w całości z papryką
Na zdjęciu jest kurczak z upieczoną na brązowo i chrupiącą skórką