Sposób przygotowania:
Pieczony paprykowy kurczak Eliprzygotowanie składników
Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w słupki.
przygotowanie składników cd
Cebulę obrać z łupinek i pokroić. Czosnek obrać z łupinek i pokroić na plasterki.
przygotowanie nadzienia
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Do miseczki włożyć natkę, czosnek, dodać miękkie masło, sól do smaku i wymieszać.
przygotowanie kurczaka
Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć grzbiet kurczaka i rozłożyć go na płasko. Ostrożnie palcem oddzielić skórę od piersi kurczaka, uważając żeby jej nie uszkodzić. Między skórę a mięso piersi włożyć nadzienie czosnkowo pietruszkowe. Kurczaka położyć w brytfance.
przygotowanie kurczaka cd
Posypać kurczaka solą, papryką słodką i solą.
przygotowanie kurczaka cd
Na dno brytfanki wlać olej, dodać paprykę, cebulę i czosnek. Warzywa posypać przyprawą do grilla. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ). Brytfankę z kurczakiem włożyć do piekarnika i piec około 90 minut Kurczaka polewać co jakiś czas wodą a później wytworzonym sosem.
przygotowanie kurczaka cd
Gotowego kurczaka wyjąć z brytfanki i podzielić na porcje. Warzywa z sosem przełożyć do rondla i zmiksować. Ja podałam kurczaka z kluskami śląskimi i mizerią. Smacznego!
gusia1000