eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pieczony paprykowy kurczak Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam kurczaka pieczonego w piekarniku z czerwoną papryką, cebulą i czosnkiem. Po wyjęciu kurczaka zmiksowałam warzywa z sosem.

Pieczony paprykowy kurczak Eli

Składniki:

Pieczony paprykowy kurczak Eli

mięso

  • 1 kurczak - około 2.2 kg

nadzienie

warzywa

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Pieczony paprykowy kurczak Eli

przygotowanie składników

Pieczony paprykowy kurczak Eli
Opłukaną czerwoną paprykę pokroić w słupki.

Paprykę opłukać, usunąć szypułkę i nasiona. Miąższ papryki pokroić w słupki.

przygotowanie składników cd

Pieczony paprykowy kurczak Eli
Obraną z łupinek cebulę i czosnek pokroić.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić. Czosnek obrać z łupinek i pokroić na plasterki.

przygotowanie nadzienia

Pieczony paprykowy kurczak Eli
Wymieszać natkę pietruszki, czosnek, masło i sól.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać. Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać. Do miseczki włożyć natkę, czosnek, dodać miękkie masło, sól do smaku i wymieszać.

przygotowanie kurczaka

Pieczony paprykowy kurczak Eli
Włożyć nadzienie między skórę a mięso piersi.

Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozciąć grzbiet kurczaka i rozłożyć go na płasko. Ostrożnie palcem oddzielić skórę od piersi kurczaka, uważając żeby jej nie uszkodzić. Między skórę a mięso piersi włożyć nadzienie czosnkowo pietruszkowe. Kurczaka położyć w brytfance.

przygotowanie kurczaka cd

Pieczony paprykowy kurczak Eli

Posypać kurczaka solą, papryką słodką i solą.

przygotowanie kurczaka cd

Pieczony paprykowy kurczak Eli

Na dno brytfanki wlać olej, dodać paprykę, cebulę i czosnek. Warzywa posypać przyprawą do grilla. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ). Brytfankę z kurczakiem włożyć do piekarnika i piec około 90 minut Kurczaka polewać co jakiś czas wodą a później wytworzonym sosem.

przygotowanie kurczaka cd

Pieczony paprykowy kurczak Eli

Gotowego kurczaka wyjąć z brytfanki i podzielić na porcje. Warzywa z sosem przełożyć do rondla i zmiksować. Ja podałam kurczaka z kluskami śląskimi i mizerią. Smacznego!