dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Krokiety z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z nadzieniem grzybowym i w chrupiącej panierce. Bardzo dobry dodatek do barszczu czerwonego.

Krokiety z grzybami

Składniki:

Krokiety z grzybami

Ciasto naleśnikowe:

Farsz:

Panierka:

Sposób przygotowania:

Krokiety z grzybami

Krok 1:

Krokiety z grzybami
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Grzyby dokładnie płuczemy, a następnie kroimy w drobne kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy grzyby i chwilę smażymy.

Krok 2:

Krokiety z grzybami
Grzyby dusimy z przyprawami do miękkości.

Grzyby doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki ciasta miksujemy, stopniową dolewając wodę aby uzyskać lejące ciasto. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie jeśli ciasto jest za gęste to dolewamy odrobinę wody.

Krok 3:

Krokiety z grzybami
Nalesniki smarujemy grzybami, zawijamy, panierujemy i smażymy.

Smażymy cienkie naleśniki z obu stron. Każdy placek smarujemy grzybami. Składam zawijając końce do środka. Panierujemy w rozbełtanych jajkach doprawionych solą i pieprzem i bułce tartej wymieszanej z otrębami.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!