Sposób przygotowania:
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami.
Wydrążone cukinie delikatnie posolić i odłożyć wydrążoną stroną na ściereczkę. Przygotować farsz.
Cebulę pokroić w drobną kotkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor.
Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną.
Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną paprykę i dalej dusić aż farsz odparuje cały płyn. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dodać także natkę pietruszki.
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
Wydrążone cukinie delikatnie posolić i odłożyć wydrążoną stroną na ściereczkę. Przygotować farsz.
Cebulę pokroić w drobną kotkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor.
Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną.
Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną paprykę i dalej dusić aż farsz odparuje cały płyn. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dodać także natkę pietruszki.
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.