migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cukinia to idealne danie bo zawsze smakuje i można zużyć składniki jakie mamy pod ręką. Tym razem mięsko w towarzystwie warzyw.

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

 

  • 2 cukinie po ok 700 g
  • 450 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia papryka
  • 500 g pomidorów
  • sól, pieprz
  • oregano
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • starty ser żółty do posypania

Sposób przygotowania:

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami.

Wydrążone cukinie delikatnie posolić i odłożyć wydrążoną stroną na ściereczkę. Przygotować farsz.

Cebulę pokroić w drobną kotkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki.

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor.

Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną.

Gdy już odparuje 2/3 płynu dodać pokrojoną paprykę i dalej dusić aż farsz odparuje cały płyn. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, dodać także natkę pietruszki.

Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Cukinie dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami.
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć aż zmieni kolor.
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Następnie dodać startą marchewkę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusić aż marchewka zmięknie a pomidory się całkowicie rozpadną.
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Łódeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.