WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schab pieczony w mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny, kruchy i miękki schab pieczony w przyprawach i mleku. Jest idealny do kanapek jako domowa wędlina.

Schab pieczony w mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab pieczony w mleku

 

  • 1,5 kg schabu
  • sól, pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka w proszku
  • majeranek
  • przyprawa ostra do grilla
  • 3/4 l mleka 2%

Sposób przygotowania:

Schab pieczony w mleku

ETAP 1:

Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do miski i obsypać z każdej strony solą i pieprzem.

Następnie oprószyć mięso czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą przypraw ą grillową. Posypać roztartym majerankiem. Przyprawy wetrzeć w mięso.

Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na ok. 12 godzin do lodówki. Po tym czasie zalać schab mlekiem.

Powinno ono sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Mięso wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę i 40 minut w temp. 180 stopni bez przykrycia.

W trakcie pieczenia polewać co jakiś czas mięso mlekiem. Wystudzić w zamkniętym piekarniku.

Następnie wyjąć z naczynia, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu kroić na plastry.

Schab pieczony w mleku
upieczony w mleku schab wyjęty z piekarnika
Schab pieczony w mleku
Zamarynowany schab zalany zimnym mlekiem.
Schab pieczony w mleku
Natarty przyprawami schab przełożony do naczynia
Schab pieczony w mleku
Schab przyprawiony solą i pieprzem czarnym

Tagi:

mięso schab