Sposób przygotowania:
Schab pieczony w mlekuETAP 1:
Schab umyć i osuszyć. Przełożyć do miski i obsypać z każdej strony solą i pieprzem.
Następnie oprószyć mięso czosnkiem granulowanym, papryką słodką i ostrą przypraw ą grillową. Posypać roztartym majerankiem. Przyprawy wetrzeć w mięso.
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na ok. 12 godzin do lodówki. Po tym czasie zalać schab mlekiem.
Powinno ono sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Mięso wstawić do piekarnika i piec ok. godzinę i 40 minut w temp. 180 stopni bez przykrycia.
W trakcie pieczenia polewać co jakiś czas mięso mlekiem. Wystudzić w zamkniętym piekarniku.
Następnie wyjąć z naczynia, owinąć folią aluminiową i włożyć do lodówki. Po schłodzeniu kroić na plastry.