Sposób przygotowania:
Pieczony schab z morelą
Schab dokładnie myjemy. Nacieramy go solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie zalewamy naparem przygotowanym z herbaty Earl Grey. Mięso nadziewamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wkłądamy na kilka godzin do lodówki.
Następnie wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem i faszerujemy go suszonymi morelami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. godziny. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 220 stopniach, kolejno zmniejszamy do 190.
Następnie wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem i faszerujemy go suszonymi morelami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. godziny. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 220 stopniach, kolejno zmniejszamy do 190.
edytaha
aginaa
edytaha napisał(a):
edytaha
Ja schab z morelami macerowałam w winie, ale spróbuję z herbatą, choćby dlatego, że lubię earl grey :)