Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1387]

Pieczony schab ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło.

Pieczony schab ze śliwkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczony schab ze śliwkami

Na schab

  • schab bez kości - ok. 1,5 kg
  • śliwki suszone - 200 g
  • oliwy z oliwek -4 łyżki
  • majeranek - 1 łyżka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczony schab ze śliwkami
Schab opłukać, osuszyć.

Natrzeć mięso solą, pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.

W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką.

Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym.

Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut.

Ostudzony schab pokroić na plastry.
Pieczony schab ze śliwkami
Schab umyty osączony i natarty przyprawami
Pieczony schab ze śliwkami
W schabie zrobiono długim wąskim nożem otwór i nadziano go śliwkami
Pieczony schab ze śliwkami
Schab został przełożony do rękawa do pieczenia i upieczony na złoty kolor