patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Schab ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, pieczony schab ze śliwką. Idealny zamiennik tradycyjnej wędliny na kanapki. Idealnie nadaje się zarówno dla dużego jak i małego.

Schab ze śliwką

Składniki:

Schab ze śliwką

 

  • 700 g schabu surowego bez kości
  • 100 g śliwek suszonych
  • Przyprawy:
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 /2 łyżeczki papryki czerwonej ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Schab ze śliwką
Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie za pomocą noża robię po środku na całej długości dziurę, otwór. A następnie faszeruje śliwkami suszonymi.

Następnie mięso dokładnie doprawiam i nacieram solą i pieprzem, czerwoną słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem.

Mięso dokładnie bardzo ciasno zawijam w folię aluminiową, formując gruby, równy wałek.

Piekę w piekarniku ok 80 min w 180 stopniach.pozostawiam do całkowitego przestygnięcia.