Sposób przygotowania:
Pieczony schab ze śliwką
Schab oczyścić z błonek, ewentualny tłuszczyk zostawić. Długim nożem zrobić nacięcie na wylot przez środek schabu, ja nacinam nożem z obu stron. W nacięcie mocno upchnąć suszone śliwki. Przyprawy wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso.
Przyprawiony i nafaszerowny schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać szklankę wody lub bulionu, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekranika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg.
Na ok 20-30 minut przed końcem pieczenia schab odkryć aby się przyrumienił na wierzchu. Jeśli podajemy mięsko na ciepło po upieczeniu odstawić na ok 10 minut aby mięsko odpoczęło.
Natomiast jeśli będzie podawany jako wędlinka po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce.
Przyprawiony i nafaszerowny schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać szklankę wody lub bulionu, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekranika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg.
Na ok 20-30 minut przed końcem pieczenia schab odkryć aby się przyrumienił na wierzchu. Jeśli podajemy mięsko na ciepło po upieczeniu odstawić na ok 10 minut aby mięsko odpoczęło.
Natomiast jeśli będzie podawany jako wędlinka po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce.
lukrowanepierniczki