SUPERPRZEPIS

Pieczony schab ze śliwką

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Pieczony schab ze śliwką Więcej zdjęć (4)

Pyszne mięso, idealne na świąteczny stół. Schab ze śliwką można podawać na ciepło lub na zimno.

Składniki:

Pieczony schab ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Pieczony schab ze śliwką
Schab oczyścić z błonek, ewentualny tłuszczyk zostawić. Długim nożem zrobić nacięcie na wylot przez środek schabu, ja nacinam nożem z obu stron. W nacięcie mocno upchnąć suszone śliwki. Przyprawy wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso.

Przyprawiony i nafaszerowny schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać szklankę wody lub bulionu, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekranika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg.

Na ok 20-30 minut przed końcem pieczenia schab odkryć aby się przyrumienił na wierzchu. Jeśli podajemy mięsko na ciepło po upieczeniu odstawić na ok 10 minut aby mięsko odpoczęło.

Natomiast jeśli będzie podawany jako wędlinka po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce.
Pieczony schab ze śliwką
Schab oczyścić z błonek, ewentualny tłuszczyk zostawić. Długim nożem zrobić nacięcie na wylot przez środek schabu, ja nacinam nożem z obu stron.
Pieczony schab ze śliwką
W nacięcie mocno upchnąć suszone śliwki.
Pieczony schab ze śliwką
Przyprawy wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso. Przyprawiony i nafaszerowny schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.