eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1556]

Super śledzik Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam płaty opiekane śledziowe z zalewy. Włożyłam je do pure ziemniaczanego i upiekłam w piekarniku.

Super śledzik Eli

Składniki:

Super śledzik Eli

ciasto

pozostałe składniki

Sposób przygotowania:

Super śledzik Eli

przygotowanie śledzi

Płaty śledziowe ostrożnie wyjąć ze słoika. Śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie ciasta

Super śledzik Eli
Obrane ziemniaki ugotować na parze i przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować na parze. Przecisnąć ziemniaki przez praskę i przestudzić.

przygotowanie ciasta cd

Super śledzik Eli
Ser gouda zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

przygotowanie ciasta cd

Super śledzik Eli
Wymieszać z ziemniakami pozostałe składniki ciasta.

Do miski z ziemniakami dodać ser, jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Przygotowane ciasto podzielić na pięć części.

pieczenie śledzików

Super śledzik Eli

Tacę posypać mąką. Połowę jednej części ciasta rozłożyć na tacy, położyć płat śledzia i przykryć ciastem. Uformować kształt śledzia.

Pozostałe śledzie przygotować tak samo.

pieczenie śledzików cd

Super śledzik Eli

Blachę posmarować olejem i ułożyć przygotowane śledzie. Do każdego śledzia włożyć oko z ziela angielskiego i łyżeczką uformować łuski.

pieczenie śledzików cd

Super śledzik Eli

Jajko rozbełtać i posmarować nim ciasto. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 35 minut aż śledziki się zrumienią.

Smacznego!