Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1416]

Pieczony sernik kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 320
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To pyszne ciasto które jest niezwykle pyszne, a wręcz obłędne w smaku. Delikatna oraz kremowa, kokosowa masa serowa idealnie współgra z kruchym, kokosowym spodem i kokosowym wierzchem.

Pieczony sernik kokosowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczony sernik kokosowy

Tortownica o średnicy 22-23 cm, spód:

  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g masła/margaryny
  • 40 g cukru pudru
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy (ew. 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka cukru waniliowego)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 ml mleczka kokosowego (może być zwykłe)
  • 1/2 szklanki oleju

Wierzch:

  • 2 białka
  • 1 szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 3/4 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pieczony sernik kokosowy

Spód:

Pieczony sernik kokosowy
Spód przed wyłożeniem masy serowej należy podpiec.

Składniki spodu należy połączyć i ciastem wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość w stawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.

Masa serowa:

Pieczony sernik kokosowy
Składniki masy serowej powinny być dokładnie połączone.

Ser zmiksować z jajkiem, żółtkami, cukrem, proszkiem budyniowym oraz wiórkami i następnie kolejno wymieszać z mleczkiem kokosowym i olejem.

Masę serowa przelać na podpieczony spód.

Pieczenie:

Pieczony sernik kokosowy
Upieczony sernik powinien posiadać sprężysty wierzch.

Sernik wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Wierzch bezowy:

Pieczony sernik kokosowy
Wierzch bezowy należy przygotować pod koniec pieczenia.

Białka ze szczyptą soli należy ubić na sztywno i powoli połączyć z cukrem.

Na końcu wmieszać wiórki kokosowe z mąką.

Całość rozłożyć na wierzchu sernika i wstawić go ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.

Ciasto należy ostudzić przy uchylonych drzwiach piecyka i następnie schłodzić w lodówce.