jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piegate chlebki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Chlebki wychodzą pyszne, a zapach pieczonego chleba roznoszący się po całym domu nieoceniony! Przepis jest naprawdę prosty, więc polecam wszystkim, a zwłaszcza tym , którzy jeszcze chleba nie piekli.

Piegate chlebki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegate chlebki

 

  • Blaszka 12x36 cm
  • Składniki na 2 chlebki:
  • Składniki na 2 sztuki:
  • 400 g mąki pszennej razowej,
  • 700 g mąki pszennej typ 550,
  • 50 gram siemienia lnianego,
  • 50 gram suchego maku,
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 8 dag drożdży,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • Około 3,5 szklanki przegotowanej , letniej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sposób przygotowania:

Piegate chlebki
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 0,5 szklanki mąki. Dokładnie wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mieszamy ze sobą mąki. W oddzielnej misce mieszamy mak, siemię lniane oraz płatki. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąki, wymieszane ziarna oraz olej. Następnie dodajemy stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być dość gęste, powinno odchodzić od ręki i garnka. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 2 części i przekładamy do przygotowanych foremek. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Chlebki pozostawiamy na kilka minut by podrosły. Podrośnięte pieczemy około 1 godziny w 180˚C. Gotowe wyjmujemy i studzimy (najlepiej na kratce).
Piegate chlebki
W jednej z misek mieszamy potrzebne ziarna
Piegate chlebki
W drugiej z misek mieszamy potrzebne do ciasta mąki
Piegate chlebki
Gotowe, wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Piegate chlebki
Chlebki przed pieczeniem smakujemy wodą i posypujemy płatkami