Sposób przygotowania:
Piegate chlebki
W szklance wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 0,5 szklanki mąki. Dokładnie wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Miedzy czasie mieszamy ze sobą mąki. W oddzielnej misce mieszamy mak, siemię lniane oraz płatki. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąki, wymieszane ziarna oraz olej. Następnie dodajemy stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto około 15 minut. Ciasto powinno być dość gęste, powinno odchodzić od ręki i garnka. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 2 części i przekładamy do przygotowanych foremek. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Chlebki pozostawiamy na kilka minut by podrosły. Podrośnięte pieczemy około 1 godziny w 180˚C. Gotowe wyjmujemy i studzimy (najlepiej na kratce).