Sposób przygotowania:
Chleb z płatków owsianych z siemieniem
Drzwi kuchenne oraz okna zamykamy. Otwieramy je dopiero wtedy, gdy chleb jest już w piekarniku. Drożdże kruszymy i wsypujemy do letniego mleka lub wody, po czym odstawiamy na 10-15 min. W tym czasie mieszamy w przygotowanym naczyniu mąkę, płatki, siemienie lniane (uważając, by składniki nie były zbyt zimne) oraz sól. W środku tej mieszanki robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn drożdżowy, mieszamy ręką i dodając po trochu letnią wodę zaczynamy wyrabiać ciasto; powinno być ono gęściejsze niż na kluski. Kiedy ciasto odstaje od naczynia i tworzą się na nim pęcherzyki, przykrywamy je ściereczką lub pledem, uważając, by również od spodu nie oziębiło, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno powiększyć się w dwukrotnie. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego podłużne 2 bochenki, gęsto nacinamy z wierzchu, smarujemy wodą zmieszaną z papryką w proszku i posypujemy obficie siemieniem lnianym. Następnie wkładamy do gorącego piekarnika, po 8-10 minutach zmniejszamy płomień na umiarkowany, po czym pieczemy jeszcze 50-60 minut.